WHAT'S NEXT

ANTAP BREAKFAST BABA'S

06.00am - 10.00am

MENTERI PANIK DENGAN PRESTASI PEMAIN BADMINTON

Beliau mengakui panik berikutan prestasi hambar skuad negara yang pulang dengan tangan kosong buat pertama kali


Back To Sports Updates

KUALA LUMPUR: Menteri Belia dan Sukan, Syed Saddiq Syed Abdul Rahman menggesa semua pemain serta kepimpinan Persatuan Badminton Malaysia (BAM) berkerja keras daripada sekarang bagi memastikan sukan itu mempunyai wakil yang layak ke Sukan Olimpik Tokyo 2020.

Katanya, beliau mengakui panik berikutan prestasi hambar skuad negara yang pulang dengan tangan kosong buat pertama kali pada temasya Sukan Asia Jakarta-Palembang 2018 yang berakhir Ahad lalu.

"Saya dan kepimpinan BAM mempunyai harapan yang tinggi terhadap pemain dan yakin mereka mampu melangkah lebih jauh.

"Usaha perlu bermula dari sekarang," katanya kepada pemberita selepas merasmikan Kejohanan Badminton Remaja Bawah 15 Tahun anjuran Astro di Stadium Bukit Kiara di sini, pada Khamis.

Sementara itu, Presiden BAM, Datuk Seri Mohamad Norza Zakaria berkata beliau meminta semua pihak bersabar dan barisan kepimpinan BAM sedang berkerja keras untuk memastikan Malaysia mempunyai dua wakil yang layak beraksi dalam setiap acara pada Sukan Olimpik Tokyo.

Selain itu, katanya, BAM berhasrat mewujudkan jawatan pengarah kejurulatihan bagi memantapkan lagi sistem kejurulatihan serta membantu pemain mencapai prestasi yang lebih baik.

"Perkara ini perlu dilihat secara terperinci memandangkan ia melibatkan faktor kewangan.

"Kadang-kadang saya fikir duit lebih baik dibelanjakan dengan memberikan pendedahan kepada pemain terutamanya dalam kelayakan ke Sukan Olimpik tahun depan," katanya.

Sumber: BERNAMA