WHAT'S NEXT

RENTAK RUAI

02.00pm - 05.00pm

SELEBRITI MEDIA SOSIAL INDONESIA BERSEDIALAH UNTUK BAYAR CUKAI

Rudiantara mengakui, sehingga kini belum ada undang-undang yang diwartakan berhubung cukai yang harus dikenakan ke atas selebriti


Back To Whats Hot

Selebriti media sosial di Indonesia barangkali tidak senang duduk sekarang ini kerana pihak berkuasa di negara itu sudah mula membangkitkan isu cukai yang harus dikenakan ke atas golongan ini yang membuat duit atas angin.

Kerajaan Indonesia menegaskan, setiap warganegara harus membayar cukai di atas setiap pendapatan yang diterima termasuk golongan selebriti media sosial sebagai keadilan buat semua.

Menteri Komunikasi dan Informasi (Menkominfo) negara itu, Rudiantara mengakui, sehingga kini belum ada undang-undang yang diwartakan berhubung cukai yang harus dikenakan ke atas selebriti yang mempromosikan produk di laman Instagram.

Sehubungan itu, kementerian berkenaan mencadangkan undang-undang itu dikuatkuasakan bukan sahaja pada selebriti yang membuat promosi, bahkan kepada pengguna akaun yang menjual barangan atau perkhidmatan di laman sosial.

"Jika dilihat sekarang, selebriti dikenakan cukai di dunia nyata, bahkan kalau muncul di TV juga dikenakan cukai, jadi di dunia maya juga harus dikenakan (cukai). Harus adil," tegas Rudiantara pada Rabu.

Menurut Rudiantara, setiap selebriti yang membantu memprpmosikan apa sahaja produk di Instagram tentu sekali akan menerima bayaran.

Bayaran-bayaran yang diterima itu, kata beliau, seharusnya diisytihar kepada pihak berwajib.

Berkait dengan cadangan itu, Rudiantara berkata, pelaksanaan undang-undang wajib membayar cukai ke atas selebriti media sosial itu diserahkan pada Direktorat Jenderal Pajak negara itu.

"Bagaimana caranya (kenakan cukai) terserah pada teman-teman di Pajak (bahagian penguatkuasaan cukai)," ujar beliau lagi.

Sebelum ini, seorang pegawai tertinggi Direktorat Jenderal Pajak Indonesia, Iwan Djuniardi memberitahu, pihaknya akan memantau aktiviti pembayar-pembayar cukai termasuk selebriti media sosial.

Sumber: AWANI