WHAT'S NEXT

RENTAK RUAI

02.00pm - 05.00pm

11 JENIS PEROKOK YANG ADA DISEKELILING KITA

Kesihatan


Back To Featured Content

Semua tindakan kita pdilakukan pastinya ada alasan yang tertentu. Termasuk orang yang membuat keputusan untuk menjadi seorang perokok. Sesetengahnya kerana keinginan mereka sendiri, terbawa oleh orang persekitaran, malah kerana hanya setakat mencuba ini menjadikannya salah satu kesilapan dalam hidup.

Bagaimanapun, perokok itu tidaklah sama. Berikut ini, terdapat beberapa jenis perokok yang ada di sekitar kita. Menurut anda, jenis perokok yang manakah ada di sekeliling kita?

1. Jenis Perokok Berat, Mungkin 2-3 Pek Sehari. Makan Atau Tak Makan, Yang Penting Boleh Merokok

Perokok berat tidak peduli jika mereka ada wang atau tidak, yang penting ialah mereka mempunyai rokok.

2. Jenis Perokok Sosial, Merokok Apabila Ditawarkan

Perokok dalam jenis ini biasanya orang yang cuba mengimbangi dan mahu dianggap ‘menghormati’ persekitaran sekitar. Mereka tidak merokok setiap hari, tetapi jika mereka berkumpul bersama rakan-rakan, dan ditawarkan rokok, mereka sekurang-kurangnya menghisap satu atau dua batang sahaja.

3. Jenis Merokok Pasif, Orang Yang Tidak Menyentuh Rokok, Tetapi Merokok Asap

Perokok jenis ini sangat mudah dijumpai dalam kehidupan seharian kita. Mungkin kita termasuk di kalangan mereka. Perokok pasif ini tidak merokok secara langsung, tetapi sering terdedah kepada asap rokok, mungkin dari persekitaran atau orang yang paling dekat dengannya.

4. Jenis Perokok Yang Ingin Dianggap ‘Trend’

Ada juga orang yang merokok kerana mereka mahu dianggap bergaya dan nampak cool. Biasanya, mereka yang memasuki kumpulan ini adalah golongan remaja, yang usia yang masih dalam tempoh tidak stabil.

5. Jenis Perokok Ingin Tahu, Pada Mulanya Menyeronokkan, Hanya Mencuba Dan Berterusan

Ramai orang yang beranggapan merokok kelihatan menarik dan menyeronokkan. Kemudian mereka mencubanya. Pada mulanya hanya satu, dua batang kemudian dalam tempoh masa yang panjang menjadi tabiat rutin setiap hari.

6. Jenis Perokok Yang Banyak Wang, Dia Tidak Tahu Di Mana Untuk Membuang Wang Itu

Kita mesti mempunyai rakan atau sekurang-kurangnya kenalan yang sangat bijak dan sering melakukan perkara-perkara yang aneh untuk ‘membuang wang’. Ada yang disalurkan ke dalam hobi, ada yang ‘dibuang’ melalui rokok.

7. Jenis Perokok Yang Tiada Modal, Bergantung Pada Kawan-Kawan Untuk Meminta Rokok

Jenis perokok ini boleh dianggap paling santai. Dia adalah seorang yang tidak mempunyai duit, suka meminta dari rakan-rakan. Kadang-kadang, permintaan itu tidak diketahuinya sendiri. Bukan sahaja satu atau dua batang, tetapi boleh menjadi lebih.

8. Jenis Perokok Ekonomi Dalam Gaya Yang Kreatif

Seorang yang kreatif. Mempunyai banyak idea walaupun gila sering muncul dalam fikirannya. Perokok jenis ini datang dengan kos yang efektif dan mempunyai cara yang kreatif. Mereka memotong rokok kepada dua. Potongan pertama disedut pada waktu pagi, potongan seterusnya disedut di waktu malam.

9. Jenis Perokok Dramatik

Jenis ini biasanya, wajahnya kelihatan sangat mendalami apabila dia merokok. Asap yang keluar bermain seperti kehidupan terasa sangat segar selepas dia merokok. Pernah bertemu dengan perokok jenis ini? Atau adakah anda salah seorang daripada mereka?

10. Jenis Perokok Yang Sedar Diri

Perokok yang sedar diri bermakna mereka tahu bahawa apa yang mereka makan akan merosakkan badan dalam tempoh tertentu. Tetapi mereka tidak dapat melarikan dirinya. Oleh itu, mereka mengimbangi perkara ini dengan bersungguh-sungguh bersenam, minum air, dan makan makanan yang sihat.

11. Jenis Perokok Bermusim, Mencari Masa Yang Tepat Untuk Merokok

Jenis ini memang agak berbeza, berbanding dengan yang kerap kita hadapi di sekitar kita. Bagaimanapun, biasanya jenis ii hanya merokok pada masa-masa tertentu, seperti ketika mereka sangat sedih, tertekan, atau sedang stres menjalankan sesuatu projek.

Sumber: aliffchannel.com