WHAT'S NEXT

RENTAK RUAI

02.00pm - 05.00pm

9 TIPS AGAR SENTIASA KURUS WALAUPUN BANYAK MAKAN

Kesihatan


Back To Featured Content

Mahu kurus dan hobi suka makan adalah dua perkara yang kerap terngiang-ngiang di dalamn fikiran kita. Jika anda ada hobi suka makan, tubuh badan cepat membesar pula. Jangan menganggap bahawa orang yang suka makan banyak akan memiliki tubuh yang besar.

Sebenarnya, tanggapan itu salah. Anda boleh terapkan 9 tips ini agar badan sentiasa kurus.

1. Makan sekerap mungkin tetapi dalam jumlah kecil

Ramai orang berfikir bahawa diet yang berkesan adalah untuk kurang makanan. Sebagai contoh, jika orang makan tiga kali sehari, apabila melakukan diet mereka hanya makan sekali sehari. Kurang makan boleh membuat badan jadi kurus, ini tanggapan yang salah. Kerana sesungguhnya apabila tiba masanya untuk makan kita boleh makan dengan kuantiti yang banyak.

Oleh itu bagi mereka yang ingin kurus, disyorkan untuk makan lebih kerap. Jika anda biasanya hanya makan tiga kali sehari, apabila diet ditambah jadi lima kali sehari. Tetapi, perlu diingat bahawa bahagian setiap hidangan mestilah kurang. Makan lebih kerap akan membantu mengekalkan tahap gula darah normal, karbohidrat diserap dengan sempurna, dan mengekalkan metabolisma tubuh yang mengekalkan berat badan.

2. Biasakan minum teh hijau

Faedah teh hijau untuk kesihatan mungkin ramai yang tahu. Selain mencantikkan kulit, teh hijau juga dapat membantu menurunkan berat badan. Menurut kajian, kandungan Epilgallocatechin Gallate (ECGC) dalam teh membantu membakar lemak di dalam badan. Bukan sahaja membakar lemak, teh hijau juga mempunyai kesan mengurangkan selera makan.

Biasakan minum teh hijau tanpa campuran gula supaya kandungan kalori tidak membuat anda gemuk. Di samping itu, teh hijau juga baik untuk diminum dalam keadaan hangat supaya tahap kepekatan tidak berkurangan. Minum teh hijau pada waktu pagi dan sebelum makan untuk membantu membakar lemak di dalam badan.

3. Mengunyah makanan anda sehingga halus

Kesilapan dalam corak pemakanan yang mungkin tidak dapat disedari adalah semasa mengunyah makanan. Walaupun anda tahu bahawa kita perlu mengunyah makanan sebanyak 32 kali, hanya sebilangan kecil orang mengamalkannya. Akibatnya, sistem pencernaan terpaksa bekerja keras dan menyebabkan masalah kesihatan.

Tambahan pula, makanan yang tidak dikunyah dengan sempurna boleh menyebabkan berat badan berlebihan. Apabila anda tidak mengunyah makanan dengan betul terdapat lebih banyak kalori yang tidak diserap oleh tubuh di mana selebihnya akan terkumpul menjadi lemak. Selain mengunyah makanan secara perlahan dapat membantu otak menerima informasi bila perut sudah kenyang. Kemungkinan otak untuk menerima maklumat itu tidak akan terpenuhi jika anda makan terlalu cepat.

4. Berjalan dengan kerap

Cara keempat untuk kekal kurus walaupun banyak makan adalah sekerap mungkin berjalan kaki. Berjalan kaki adalah salah satu bentuk senaman ringan yang terbukti berkesan dalam mengurangkan berat badan. Menurut penyelidikan, 30 minit berjalan kaki santai dalam sehari boleh membakar 75 kalori. Jika anda menambah kelajuan dan jangka masa, sudah tentu semakin besar kalori yang dibakar.

Oleh itu, dari sekarang jangan malas untuk berjalan. Jika anda biasa membeli snek menggunakan motosikal, ubahnya dengan berjalan kaki. Kurangkan juga penggunaan lif dan gunakan tangga apabila anda berada di pejabat. Anda juga perlu pergi membeli makan tengah hari anda sendiri dan tidak meminta bantuan dari rakan sepejabat jika anda benar-benar mahu menjadi kurus walaupun anda suka makan.

5. Minum dua gelas air mineral sebelum makan

Perkara yang anda taati ialah meminum air mineral sebelum makan. Berdasarkan penyelidikan, orang yang minum dua gelas air kosong sebelum makan mempunyai peluang untuk menurunkan berat badan daripada mereka yang tidak. Selain, air kosong dapat melarutkan lemak dalam badan, membuat rasa kenyang selepas minum membuat orang makan lebih sedikit.

Di samping itu, anda juga dinasihatkan untuk terus minum sebanyak lapan gelas air kosong setiap hari agar berat badan ideal dapat dikekalkan.

6. Kurangkan makanan bergoreng

Tidak dapat dinafikan bahawa makanan berminyak merupakan sumber lemak berbahaya kepada tubuh. Bukan sahaja merosakkan kesihatan , ia juga boleh menyebabkan kenaikan berat badan. Jika anda tidak mahu ini berlaku, anda perlu mengehadkan pengambilan makanan bergoreng. Sebaliknya, ambil makanan yang dikukus atau direbus.​​​​​​​

7. Jangan lupa sarapan pagi

Andaian tidak bersarapan boleh menguruskan badan adalah salah kerana apabila tidak sarapan biasanya pada waktu makan tengah hari kita menjadi lebih kuat makan. Oleh itu, menurut pakar, dinasihatkan untuk selalu bersarapan pagi sebelum melakukan apa-apa aktiviti.

Pentingnya sarapan untuk mengekalkan berat badan ideal disokong oleh penyelidikan dari American Journal of Epidemiology yang menyebut, orang bersarapan rata-rata berat naik sekitar 0.85 kg. Bagi mereka yang tidak makan sarapan pagi, berat mereka naik sekitar 1.5 kg. Keputusan kajian ini menunjukkan bahawa sarapan pagi sebenarnya membantu kita mengekalkan berat badan.

8. Menukar makanan ringan dengan makanan sihat seperti buah atau kacang badam

Jika anda biasanya makan makanan ringan bergoreng atau kek manis, kini adalah masa untuk menyingkirkan makanan ini. Seperti yang kita ketahui, kandungan minyak dan gula dalam kedua-dua jenis makanan akan dengan jelas akan menggagalkan niat anda untuk kekal kurus. Sebaliknya, anda boleh makan snek yang sihat seperti buah atau kacang seperti badam supaya keinginan makan snek masih dipenuhi.

9. Kerap bersenam

Selain berjalan, anda juga perlu melakukan senaman secara teratur. Matlamatnya adalah untuk menjadikan tubuh badan rasa segar sentiasa dan yang paling penting tubuh dapat membakar kalori yang terkumpul. Menurut jurnal penyelidikan Applied Physiology, Nutrition, and Metabolism. Secara ideal, bersenam dalam 150 minit seminggu untuk tetap fit dan menjadikan berat badan pada kadar normal.

Semoga sembilan tips di atas dapat menghilangkan kebimbangan anda tentang naik berat badan akibat makanan. Kini anda boleh makan dengan tenang tanpa perlu rasa takut lagi jika badan anda boleh menjadi gemuk.

Sumber: aliffchannel.com