• LISTEN NOW ON AIR

    CATS 30

    10.00am - 01.00pm

WHAT'S NEXT

CATS PREBIU

01.00pm - 02.00pm

TEKNOLOGI

Begini Cara Youtuber Terkenal Menjana Duit


Back To Featured Content

Perkembangan dunia digital membuat milenial semakin kreatif. Contoh dalam memilih pekerjaan, pekerjaan di pejabat tidak lagi menarik minat ramai milenial. Salah satu kerjaya yang kini banyak dilirik adalah menjadi seorang youtuber atau vlogger.

Dengan perkembangan teknologi kini, kesempatan peluang kerja semakin luas tercipta. Tak perlu menunggu jawatan kosong pekerjaan dari perusahaan, sekarang milenial mampu menciptakan sendiri pekerjaan yang dimahukan.

Tidak seperti sebelum ini, pelajar akan segera memohon pekerjaan di syarikat apabila mereka habis belajar. Kini, ramai milenial memilih pekerjaan mereka sendiri. Tidak dapat dielakkan, waktu kerja menjadi lebih fleksibel. Secara automatik, semakin tinggi peluang untuk meraih kesenangan hidup sambil memenuhi hobi yang diminati.

Antara pekerjaan yang menjadi pilihan milenial, adalah termasuk membuka kedai dalam talian, menjadi penulis bebas, membangunkan cafe, dan menjadi blogger. Daripada semua pilihan ini, menjadi seorang youtuber menjadi pilihan yang besar.

Membuka kedai dalam talian adalah pekerjaan yang paling mudah. Dengan kuasa media sosial dan produk yang baik, milenial aktif menjalankan pekerjaan ini. Walaupun mereka tidak mempunyai produk, ramai bermula dengan menjadi penjual semula yang dipanggil dropship.

Menjadi penulis kandungan bebas juga mendapat minat oleh golongan milenial. Terutama dengan perkembangan syarikat yang terlibat dalam sektor media digital. Tidak perlu menjadi pekerja tetap, mereka menawarkan kedudukan menjadi penyumbang untuk syarikat media digital yang berminat untuk menjadi penulis.

Satu lagi pekerjaan dalam bidang penulisan yang juga meraih minat milenial adalah untuk menjadi seorang blogger. Menjadi seorang blogger tidak terikat oleh mana-mana syarikat sama sekali. Hanya memanfaatkan internet, pekerjaan ini sudah dapat dijalankan. Jika anda tidak mempunyai modal yang cukup, pekerjaan ini boleh dijalankan menggunakan laman web percuma seperti wordPress.com atau blogspot.com.

Millennial yang mempunyai modal besar ramai mengambil pilihan untuk membuka perniagaan dalam bidang masakan. Membuka cafe, sebagai contoh, boleh menjadi pilihan. Selain itu, gaya hidup sebagai peminat kopi semakin wujud dan berkembang di kalangan orang muda.

Ketika ini, apa yang diperlukan oleh millennial untuk menjadi youtuber. Bukan sahaja mendapat wang yang cukup, mereka juga boleh terkenal seperti artis. Sebenarnya, ramai daripada mereka kemudiannya di-endorse oleh beberapa produk.

Menjadi seorang youtuber adalah pekerjaan yang paling menyeronokkan. Bagaimana tidak, hanya membuat video dan kemudian memuatnaiknya di youtube, boleh menghasilkan wang.

Sudah pasti, ia tidak mudah untuk dilakukan. Millennial yang ingin terbang sebagai youtuber mestilah dapat membuat kandungan yang baik dan bermanfaat untuk orang ramai. Paling penting, bagaimana untuk membuat kandungan yang dapat menarik perhatian. Sekiranya anda membuat video secara sembarangan, anda tentu tidak akan dapat membuat satu sen pun.

Youtube merupakan salah satu laman sosial media yang banyak diakses masyarakat. Bukan kerana kontennya yang menarik dan tiada di kaca TV. Pelbagai channel dan kreativiti dapat disalurkan melalui youtube.

Youtube bukan sekadar laman sosial media. Membuka channel di youtube dapat menghasilkan banyak wang bergantung pada berapa subscriber dan viewers yang diperolehi. Semoga ini membantu.

Sumber: Aliff Channel